Mamy już 27 przepisów i czekamy na więcej!

Kiełbasa duszona na cebuli z ziemniakami Dodano 22.09.2014 15:09 przez SmoQ White Typ: obiad
Okazja: na co dzień

Składniki:
Kiełbasa cienka (ok. pałki na osobę)
1 średnia cebula
Ziemniaki (wg. gustu)
Koperek do smaku
Łyżka oliwy
Masło do ziemniaków

Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki. Pamiętaj, żeby posolić!

W mniej więcej połowie gotowania ziemniaków obrać cebulę, pokroić w półplastry i rozrzucić po patelni. Pokroić kiełbasę na porcje - jak kto lubi, dłuższe lub krótsze. Naciąć kiełbasę wszerz, tak, by tłuszczyk bezproblemowo wyciekł ze środka. Nalać oliwę na patelnię (ale minimalną ilość). Przykryć patelnię (najlepiej) i dusić na małym ogniu. Nie zapomnij o mieszaniu cebuli i obracaniu kiełbasy, inaczej się spali!

Odlać wodę z ziemniaków i odparować. Ugnieść z masłem. Nałożyć na talerze razem z kiełbasą, kładąc cebulę na ziemniaki i polewając wytopionym tłuszczem. Posypać koperkiem do smaku.

Można podać z gazowanym napojem z cytrusów.


Oceń przepis:
Obecna ocena: 6.0/6.0 · Ocen: 2

Musisz być zalogowany, aby głosować.



Otwórz w komórce / tablecie


Losowe przepisy

Losowy obiad

Najnowsze przepisy użytkownika