Mamy już 27 przepisów i czekamy na więcej!

Zupa "dziadoska" Dodano 24.10.2013 18:55 przez SmoQ White Typ: obiad
Okazja: na co dzień rodzinnie

Składniki:
[na 4 porcje]
Jakieś mięso (kości czy np. skrzydełko) - na wywar
Woda ;)
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
pół paczki (ok. 250 g) makaronu (dowolny, no może poza spaghetti)
natka pietruszki
1 cebula

Przygotowanie:
Mięso zalać wodą i wstawić tak przygotowany garnek na gaz (nieduży, nie chcemy nic rozgotować). Bierzemy się za obranie ziemniaków i cebuli. Ziemniaki myjemy, kroimy w kostkę (nie za drobną). Cebulę kroimy - również w kostkę. Obieramy marchewkę i kroimy jak kto woli - np. w słupki.

Z wody w garnku zbieramy tzw. "szum" - wierzchnią warstwę, która powstała nam na skutek gotowania mięsa. Jeśli wykonamy ten krok dokładnie, zupa będzie smaczniejsza.

Wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Przykrywamy, niech się gotuje. Jak ktoś lubi, można w tym momencie wrzucić kostkę rosołową.

Podsmażamy cebulkę na brązowo na niewielkiej ilości oleju. Jak zacznie się rumienić, zakręcamy gaz i zostawiamy patelnię przez chwilę na palniku - będzie idealnie przysmażona.

Gdy marchewka wypłynie, wrzucamy makaron. Gotujemy dalej, aż makaron zmięknie (ok. 3-5 minut w zależności od makaronu). Natkę pietruszki odcinamy od gałązek i siekamy (lub nie). Wrzucamy do garnka łącznie z cebulą i olejem z patelni. Czekamy, aż wszystko się zagotuje i jeszcze chwilę.

Podajemy na ciepło. Miło podać również pieprz i maggi, by można było sobie doprawić.


Oceń przepis:
Obecna ocena: 6.0/6.0 · Ocen: 1

Musisz być zalogowany, aby głosować.



Otwórz w komórce / tablecie


Losowe przepisy

Losowy obiad

Najnowsze przepisy użytkownika